Bir Zamanlar Radyo Dinlemek


Birçoğumuz çocukluğumuzda eski yapım radyolardan TRT radyosunu dinlemişizdir. TRT, devlet radyosu olduğu ve o zamanlar başka radyolar pek olmadığı için yetişkinler ve çocuklar ekseriyetle, haberler, türküler ve sunucunun belirli konularda metinden okuduğu kayıtları dinleyerek öğrenirlerdi olup biteni. Ara sıra diğer dillerde yayın yapan başka radyo frekanslarına da denk geldiğimiz olurdu. Radyo frekanslarının artması ile takip edilen ve görünmeyen bu gizemli seslerle arkadaş olurduk.
Bu durum, muhtemelen şehir merkezlerinde ve kasabalarda çok değişkenlik göstermemiştir. Bazı büyük şehirlerde TV’nin de olması bu durumu biraz değiştirse de radyodan gelen ses her zaman TV’den gelen ses ve görüntülerden daha sıcak ve kalıcı olmuştur. Çünkü radyodan gelen sesin kime ait olduğunu merak ederdiniz, dünyanın bir ucandan seslenen ve sanki içimizdeki bir ses gibiydi o.


Ben 8 yaşında tanışmıştım Radyo’yla. Antika değerinde eski ama boyut olarak büyük bir radyodan TRT'deki radyo tiyatrolarını ve çeşitli programları dinleyerek büyüdüm. Lise yıllarında İstanbul'daki farklı radyo istasyonlarını okul dönüşü dinlemek adetimdi. Favori radyo programcılarım vardı mesela. Zamanla seçici bir tavır takınarak dinlediğim programların sayısını azaltmıştım. 20 yaşların başlarında Marmara Fm, Akra Fm, Özel Fm, İstanbul Fm, ve türkü ağırlıklı yayın yapan radyoları dinlemeye başlamıştım. Gece yürüyüşü, düş vakitleri, sesleniş, yollar ve türküler, vakti kuşanmak vs..

Velhasıl bir zamanlar radyo dinlemek önemli bir şeydi. Şimdi o güzel, hala hatırlayabildiğimiz anılarla dolu ve dimağlarda yer eden seslerin yerini maalesef görüntüler aldı…


Yasin Onat

Yorumlar

Popüler Yayınlar